Ventilator schoonmaken:
Hoe maak je een ventilator schoon?

5 minuten
0 reacties

Een ventilator schoonmaken is belangrijk. Of je de ventilator nu het hele zomerseizoen hebt gebruikt, of hem net van zolder af haalt, je ventilator schoonmaken voor en na het gebruik is een vereiste. Maar hoe maak je een ventilator schoon? Even snel een doekje erover heen is vaak te weinig. Wanneer er te veel stof ophoopt in je ventilator, kan dit permanente schade veroorzaken. Gebruik daarom ons stappenplan om je ventilator schoon te maken in een handomdraai.

Inhoudsopgave

Ventilator schoonmaken: hoe maak je een ventilator schoon?

Op de warme zomerdagen is een ventilator een geweldige uitkomst. Een heerlijk verkoelend briesje tijdens het studeren, werken of slapen doet wonderen. Maar als je ventilator de hele winter op zolder heeft gestaan of lange tijd niet is gebruikt, dan kan deze erg stoffig of vies zijn. Maak je ventilator schoon voordat je hem gebruikt. Lees onze tips voor het schoonmaken van je ventilator.

Stappenplan ventilator schoonmaken

Stappenplan ventilator schoonmaken
Je ventilator schoonmaken met enkele simpele stappen.

Een ventilator schoonmaken is niet moeilijk. Alleen als je niet je ventilator schoonmaakt voordat je hem gaat gebruiken, zal het opgehoopte stof in de ventilator zich door je hele huis heen verspreiden. Dit kan zorgen in eventuele allergische reacties, viezigheid of een defecte ventilator. Afhankelijk van het gebruik van je ventilator, zul je deze om de aantal weken moeten schoonmaken. Je tafelventilator schoonmaken of je staande ventilator schoonmaken? Lees hier de stappen voor het schoonmaken van je ventilator.

Stap 1: Trek de stekker uit het stopcontact

Het is bijna onvoorstelbaar hoeveel mensen vergeten om voorafgaand aan het schoonmaken van hun apparatuur de stekker uit het stopcontact te halen. Daarom benadrukken we deze stap, om te voorkomen dat je tijdens het schoonmaken van je ventilator schade aanbrengt.

Ventilator Schoonmaken Stap 1 Verwijder Stekker
Trek de stekker uit het stopcontact voordat je de ventilator gaat schoonmaken.

Stap 2: Haal het meeste stof weg met een vochtige doek of stofzuiger

Elk type ventilator is net even anders schoon te maken. Een torenventilator is als voorbeeld lastiger schoon te maken dan een plafondventilator.

  • Een plafondventilator kun je rustig afnemen met een vochtige doek. Dit is meestal voldoende.
  • Bij een torenventilator zit het stof dieper verstopt. Haal eerst het meeste stof weg met een stofzuiger en vochtige doek, voor je naar de volgende stap gaat.
  • De vloerventilator kan aan de buitenkant erg stoffig zijn. Haal eerst het ergste stof weg met een stofzuiger.
  • Een tafelventilator kan verschillen per model. Heb je een bladloze tafelventilator? Dan is het afnemen met een vochtige doek voldoende. Heb je een tafelventilator met bladen? Haal het ergste stof dan weg met een stofzuiger.
  • Een staande ventilator heeft bijna altijd nog een kap om de ventilatorbladen heen. Maak de buitenkant eerst schoon met een vochtige doek.
Ventilator Schoonmaken Stap 2 Haal Stof Weg
Verwijder de meeste stof met een vochtige doek of stofzuiger.

Stap 3: Haal je ventilator uit elkaar

Het uit elkaar halen van je ventilator is de volgende stap. Het demonteren is bij iedere ventilator net even iets anders. Waar de ene ventilator een kliksysteem heeft, heb je bij de andere enkele schroefjes. Raadpleeg de handleiding van je ventilator voor de exacte stappen van het demonteren.

Ventilator Schoonmaken Stap 3 Demonteer
Haal je ventilator uit elkaar om deze goed schoon te kunnen maken.

Stap 4: Maak de ventilatorbladen en roosters schoon

Met een vochtige spons of doek kun je de ventilatorbladen en rooster schoonmaken. Gebruik je de ventilator in de keuken of op een andere vettige plek? Gebruik dan niet al te agressieve schoonmaak middelen om de resterende vetresten te verwijderen.

Ventilator Schoonmaken Stap 4 Bladen En Rooster Reinigen
De ventilatorbladen schoonmaken voorkomt dat er stof in de ventilator blijft hangen.

Stap 5: Grondig reinigen (optioneel)

Mocht het rooster erg vies of vet zijn, gebruik dan een oude tandenborstel om deze schoon te maken. Ook kun je het rooster volledig loshalen en onder de douch of met een tuinslang af spoelen.

Ventilator Schoonmaken Stap 5 Grondig Reinigen
Wanneer je de ventilator voor langere tijd niet hebt gebruikt, kun je deze beter grondig reinigen.

Stap 6: Laat alles drogen

Laat eerst alles goed drongen voordat je de ventilator weer in elkaar zet. Dit is een erg belangrijke stap die je niet mag overslaan. Als de onderdelen van je ventilator nog vochtig zijn, kunnen deze schade aanbrengen als je de ventilator terug in elkaar zet of de stekker terug in het stopcontact steekt. Bij voorkeur kun je het beste alle onderdelen van de ventilator minimaal een volledige dag laten drogen.

Ventilator Schoonmaken Stap 6 Laten Drogen
Ventilator schoongemaakt? Laat dan eerst alles goed drogen.

Stap 7: Monteer de ventilator terug in elkaar

Nadat je de ventilator onderdelen goed hebt laten drogen, kun je alles weer terug in elkaar monteren. Neem bij tijdens het in elkaar zetten van je ventilator genoeg tijd en haast niet. Als je onderdelen forceert kan dat permanente schade aanbrengen aan de ventilator. Steek vervolgens de stekker van de ventilator in het stopcontact, om te controleren of alles werkt.

Ventilator Schoonmaken Stap 7 Monteren
Monteer je ventilator nadat je deze hebt schoongemaakt.

Conclusie

Je ventilator schoonmaken is niet leuk, maar wel nodig. Ongemerkt hoopt er steeds meer stof op in je ventilator, die je vervolgens weer door je kamer heen verspreid. Ook gaat de levensduur van je ventilator achteruit als je deze niet goed onderhoud. Je ventilator reinigen is een kwestie van routine.

Aan de hand van enkele simpele stappen kun je een torenventilator schoonmaken of tafelventilator schoonmaken en zo de levensduur verlengen. Lees de stappen voor het schoonmaken van je ventilator eerst goed door, voordat je eraan begint. Zo voorkom je eventuele schade tijdens het schoonmaken van je ventilator.

Laat een reactie achter