Plafondventilator kopen:
De beste plafond ventilator van 2022

8 minuten
0 reacties

De plafondventilator heeft in verhouding veel grotere ventilatorbladen dan andere ventilatoren, wat ervoor zorgt dat er meer lucht verplaatst kan worden. Hierdoor is een plafondventilator ook erg geschikt voor grotere ruimtes zoals op kantoor. Doordat plafondventilatoren aan het plafond hangen, staan de ook niet in de weg, maar kun je wel genieten van de frisse lucht. Weet je niet meer zeker welke plafondventilator je moet kopen? Bekijk dan ons advies met tips voor het kopen van je plafond ventilator.

Wat is de beste plafondventilator?

In één overzicht alle informatie over plafondventilatoren. Weten welke plafondventilator het beste is? Bekijk hier ons advies over het kopen van de beste plafondventilator van 2022. Lees hoe je een plafondventilator zo efficiënt mogelijk kunt gebruiken of hoe je deze het beste kunt onderhouden.

Inhoudsopgave

Beste plafondventilator 2022

Beste koop:
QAZQA Cool 52

De QAZQA Cool 52 is volgens ons de beste plafondventilator met lamp van 2022.

Niet alleen heeft de QAZQA Cool 52 een strak modern ontwerp, ook zorgt de breede reikwijdte van de ventilatorbladen voor genoeg verkoeling.

Met een maximaal geluidsniveau van 44,7 decibel, een meegeleverde afstandsbediening en een ingebouwde lamp, is dit de beste plafondventilator van 2022.

Beste Plafondventilator 2022 QAZQA Cool 52
Beste plafondventilator 2022: QAZQA Cool 52.
Pluspunten
 • Met lamp

 • Twee kleuren ventilatorbladen

 • Veel luchtverplaatsing en relatief stil

 • Bediening via afstandsbediening

 • Modern ontwerp

Minpunten
 • Montage ventilator kan onhandig zijn

 • Afstandsbediening wat aan de grootte kant

 • Geen lampjes meegeleverd


Met afstandsbediening:
V-tac LED 60W plafondventilator

De V-tac LED 60W plafondventilator is door ons bekroond als beste plafondventilator met afstandsbediening.

De V-tac LED 60W plafondventilator kun je gemakkelijk vanaf je bank, je luie stoel of vanuit bed bedienen, dankzij de meegeleverde afstandsbediening.

De strakke afwerking van de plafondventilator zorgt ervoor dat deze een mooi onderdeel wordt van je interieur. Daarnaast is de plafondventilator relatief stil, waardoor je hem ook nog eens in de slaapkamer kunt gebruiken.

V-tac LED 60W Plafondventilator In Slaapkamer
Beste plafondventilator met afstandsbediening: V-tac LED 60W plafondventilator.
Pluspunten
 • Redelijk veel luchtverplaatsing

 • Relatief stille werking

 • Omdraaibare draairichting

 • Bediening via afstandsbediening

 • Strakke afwerking

Minpunten
 • lichtbolletjes niet meegelverd

 • Batterijen niet meegelverd

 • Geen Nederlandse handleiding


Met mobiele app:
Create Windclam DC Stylance Plafondventilator

De Create Windclam DC Stylance is de beste plafondventilator met mobiele app van 2022.

De Create Windclam DC Stylance is een energie-efficiëntie plafondventilator, voorzien van wifi. Hierdoor bedien je de plafondventilator vanaf afstand op je smartphone.

Daarnaast beschikt de Create Windclam DC Stylance plafondventilator over een lamp, die meerdere lichtkleuren heeft (warm, koud en neutraal licht).

Create Windclam DC Stylance Plafondventilator Aan Plafond
Beste plafondventilator met app: Create Windclam DC Stylance.
Pluspunten
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

 • Relatief veel luchtverplaatsing

 • Beschikbaar in verschillende kleuren

 • Bediening via app of afstandsbediening

 • Dimbaar licht met 3 verschillende lichttemperaturen

Minpunten
 • Op hoogste stand behoorlijk wat geluid

 • Behoorlijk prijzig


Tot 100 euro:
Bestron DC30T

De beste prijs/kwaliteit verhouding plafondventilator tot 100 euro is de Bestron DC30T.

De Bestron DC30T is een kwalitaief goede plafondventilator, die redelijk wat lucht weet te verplaatsen dankzij de 75 centimeter brede ventilatorbladen.

De plafondventilator heeft een lamp, waardoor je ventilator het gehele jaar door kunt gebruiken.

Bestron DC30T plafondventilator In Slaapkamer
Beste plafondventilator tot 100 euro: Bestron DC30T.
Pluspunten
 • Eenvoudig in gebruik

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

 • Met ingebouwde lamp

Minpunten
 • Lamp niet standaard meegeleverd

 • Geen afstandsbediening

 • Relatief hoog verbruik

Wat is een plafondventilator?

Een plafondventilator, plafond ventilator of hangende ventilator is over het algemeen een behoorlijk groot apparaat. Doordat een plafondventilator bevestigd word aan het plafond, staat deze tijdens de wintermaanden nooit in de weg. Door de brede reikwijdte van de ventilatorbladen kan een plafondventilator veel lucht verplaatsen. Het geluidsniveau van een plafondventilator is relatief laag, waardoor je kunt benoemen dat het apparaat aardig stil is. Dit maakt een plafondventilator weer erg geschikt voor in de slaapkamer of bijvoorbeeld op kantoor.

Wat is een plafondventilator?
Een plafondventilator staat nooit in de weg en hoef je ook nooit op te bergen. Daarnaast is het geluidsniveau laag, waardoor een plafond ventilator stil is.

Je kunt een plafondventilator bedienen door middel van een afstandsbediening of met een trektouw dat is bevestigd in het midden van de ventilator. Er bestaan ook plafondventilatoren met ingebouwde verlichting. Zo kun je de ventilator voor meer dan alleen maar verkoeling gebruiken.

Lees hier wat we de belangrijkste eigenschappen van een plafondventilator vinden. Dit kan je helpen tijdens je zoektocht naar de beste plafondventilator voor in je huis.

 • Breedte ventilatorbladen: Plafondventilatoren komen er in alle soorten en maten. De belangrijkste eigenschap daarbij is dan ook de diameter van de ventilatorbladen. Dit kan soms namelijk verschillen tussen een ruime halve meter, tot soms wel bijna anderhalf meter.
 • Vermogen: Trapsgewijs loopt het vermogen op, naarmate de diameter van de plafondventilator groter wordt. Toch is er ook nog verschil per ventilator, waar de één meer geschikt is voor de slaapkamer en de ander juist voor in de keuken of woonkamer.
 • Maximaal geluidsniveau: Plafondventilatoren zijn over het algemeen behoorlijk stil. Toch is het afhankelijk van de situatie waar je de plafondventilator wilt plaatsen verstandig om te kijken naar het minimale en maximale geluidsniveau.
 • Extra functies: Wil je een plafondventilator met afstandsbediening, ingebouwde lamp of een andere functie? Kijk hier dan goed naar voordat je de ventilator koopt. Niet alle ventilatoren zijn voorzien van dezelfde functies.

Tip: Combineer licht en verkoeling in één dankzij een plafondventilator met verlichting of lamp. Dit scheelt je ook weer ruimte en het staat soms ook een stuk mooier.

Wat verbruikt een plafondventilator?

Een moderne plafondventilator verbruikt gemiddeld tussen de 30 tot 60 watt. Uiteraard is het verbruik van iedere plafondventilator net iets anders en afhankelijk van de grootte, het vermogen en eventuele extra functies als een lamp.

Als we het verbruik omreken naar euro’s, kunnen we zien wat een plafondventilator kost. Met een gemiddeld verbruik van 45 watt, kost een plafondventilator 0,26 cent per dag. Dit getal is berekend aan de hand van een gemiddeld kosten verbruik van €0,24 per kWh (inclusief 21% btw).

45 watt x 24 uur = 1,08 kW
1,08 KW x 0,24 = 0,26 cent

Let op, dit is uiteraard berekend aan de hand van een volle dag gebruik. Wanneer de plafondventilator minder aan staat, verbruikt deze ook minder.

Hoe moet een plafondventilator draaien?

Welke kant de ventilatorbladen van een plafondventilator om moeten draaien is afhankelijk van de zomer of winterstand.

In de zomerstand dienen de bladen van de plafondventilator tegen de klok in te draaien. Hierdoor blaast de plafondventilator de lucht naar beneden. Dit effect zorgt ervoor dat je een comfortabele verkoeling voelt.

In de winterstand moeten de bladen juist met de klok mee draaien. Hierdoor wordt de lucht aangezogen en komt deze tegen het plafond aan. Hierdoor wordt de warme lucht die bovenin de kamer hangt naar beneden geduwd. Dit zorgt voor een betere verdeling van de warmte door je kamer heen.

Waar de plafondventilator plaatsen?

De plaatsing van een plafondventilator maakt eigenlijk niet veel uit. Sommige mensen hebben de voorkeur om de plafondventilator direct boven hun bank, stoel of eettafel te plaatsen, waarbij andere juist liever geen directe luchtstroom willen voelen. Als je een directe luchtstroom als irritant of vervelend ervaart, dan is het beter om de plafondventilator iets verder weg van je te plaatsen. Heb je een grote kamer? Dan is een enkele plafondventilator soms niet voldoende.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een plafondventilator?

Waarom zou je een plafondventilator kopen? Is een plafondventilator wel geschikt voor je kamer of huis. Lees hier alle voordelen en nadelen van een plafondventilator. Daarmee maak je makkelijker een keuze of dit de meest geschikte ventilator is voor je.

Voordelen
 • Neemt weinig ruimte in

 • Gelijkmatige verkoeling

 • Veiliger voor kinderhandjes of huisdieren

Nadelen
 • Niet te kantelen

 • Maken soms veel geluid

Staat niet in de weg

Doordat een plafondventilator aan het plafond hangt, staat deze zoals andere ventilatoren niet in de weg. Je hoeft je plafondventilator aan het einde van het zomerseizoen ook niet op te ruimen, een win-winsituatie dus.

Veel luchtverplaatsing

Plafondventilatoren hebben van alle soorten ventilatoren de grootste ventilatorbladen. Dit zorgt er dan ook voor dat plafondventilatoren veel lucht kunnen verplaatsen, wat natuurlijk erg fijn is tijdens de warme zomerdagen.

Ook in de winter te gebruiken

Een plafondventilator hoef je niet alleen in de zomer te gebruiken. De meeste plafondventilatoren beschikken namelijk over een speciale winterstand. De speciale winterstand zorgt ervoor dat de warmte in je huis beter verdeeld wordt.

Tip: In de handleiding van je plafondventilator kun je precies terugvinden of deze over een speciale winterstand beschikt of niet. Vaak kun je van de winter- of zomerstand wisselen door middel van een schuifje of knopje op de plafondventilator zelf.

Houdt vliegen of muggen weg

Zowel vliegen als muggen houden niet van wind. Wanneer je een plafondventilator in de keuken, boven de eettafel of in de slaapkamer plaatst, kan dit zorgen voor een vermindering van vliegen en muggen.

Niet te draaien of verplaatsen

Een plafondventilator kun je niet even snel op een andere plek neer zetten. Waar je een tafelventilator even gemakkelijk kunt verplaatsen, is dat met een plafondventilator niet mogelijk.

Ophoping van stof

Een plafondventilator zul je met enige regelmaat moeten afstoffen of schoonmaken. Een plafondventilator trekt nu eenmaal snel stof aan. Mocht je de plafondventilator na enkele maanden weer aanzetten, dan kom je al snel achter een stoffige verrassing.

Handige tips voor je plafondventilator

Lees hier wat handige tips voor je plafondventilator. Hiermee haal je het beste uit je plafondventilator en verleng je de levensduur.

Tip: Zorg bij het schoonmaken van de plafondventilator dat je de ventilatorbladen stil houdt. Het handmatig (verkeerd om) laten draaien van de ventilatorbladen kan namelijk in sommige gevallen permanente schade toebrengen.

Tip: Wanneer je een hoger plafond dan gemiddeld hebt, kan het voorkomen dat een plafondventilator niet goed zijn werk kan doen. Hier raden we dan ook aan om een speciale verlengstang te gebruiken.

Tip: Een plafondventilator met winterstand en/of ingebouwde lamp zorgt ervoor dat je de ventilator het hele jaar door kunt gebruiken.

Bekijk hieronder nog meer artikelen over plafondventilatoren, onderhoud en tips.

Nieuwste plafondventilatoren

Altijd op de hoogte van de nieuwste plafondventilatoren? Bekijk hieronder de door ons nieuwst beoordeelde plafondventilatoren.

Conclusie

Een plafondventilator is een geweldig apparaat om je tijdens de zomer van verkoeling te voorzien, zonder dat deze de rest van de tijd in de weg staat. Door de grote ventilatorbladen, is de plafondventilator in staat grootte hoeveelheden lucht te verplaatsen. Dit maakt de plafondventilator prima voor gebruik in grotere woonkamers of op kantoor. Voor het gemak kun je kiezen uit een plafondventilator met afstandsbediening, of plafondventilator met lamp. Zo hoef je niet meer je luie stoel uit en hoef je naast je nieuwe plafondventilator geen extra lampen meer op te hangen.

Bij het kopen van een plafondventilator is het belangrijk om te kijken naar het aantal vierkante meters van je kamer. Hoe groter je kamer, hoe breder de ventilatorbladen van de plafondventilator moeten zijn. Ook de hoogte van het plaatsen is belangrijk. Een plafondventilator dient minimaal tweeënhalf meter boven de grond geplaatst te worden. Lees voor meer gemak onze aankoop suggesties door, met daarin de beste plafondventilator.