Zelf airco maken:
Eigen airco maken van je oude ventilator

4 minuten
0 reacties

Dit jaar eens wat anders proberen? Wat dacht je van je eigen airco maken? Zelf airco maken van je oude ventilator. Het kan! Ieder jaar weer krijgt Nederland te maken met een hittegolf die enkele dagen tot soms zelfs weken duurt. Wil je dit keer voorbereid zijn, maar wil je geen dure mobiele airco kopen? Bekijk dan eens onze tips om zelf een airco te maken. Zo weet je in enkele stappen hoe je je eigen airco zelf kunt maken.

Inhoudsopgave

Makkelijk zelf airco maken: bevroren flessen voor ventilator

De meeste mensen zullen de makkelijke variant van de eigen airco maken wel kennen. Een simpele manier om zelf een airco te maken met een ventilator, is dan ook om enkele flessen met bevroren water te gebruiken. Plaats enkele bevroren flessen water voor je ventilator en maak zo je eigen airco. Ken je deze manier nog niet? Lees dan onderstaande stappen.

Benodigdheden

  • (oude) ventilator
  • Aantal flessen water
  • Theedoek, bak of dienblad
  • Zout (optioneel)

Stap 1: Vul de flessen met water en plaats deze in de vriezer.

Afhaneklijk van je vriezer, hoe vol deze zit en hoeveel flessen je wilt invriezen, kan het soms tot 12 uur duren voordat je flessen water helemaal bevroren zijn. Je kunt ze dan afhankelijk van wanneer je ze wilt gebruiken, het beste ‘s ochtends of ‘s avonds voor het slapen in de vriezer leggen.

Tip: je kunt wat zout in de flesjes water doen, zodat ze minder snel ontdooien als je ze uit de vriezer haalt. Hierdoor kun je langer genieten van de verkoeling.

Ventilator Airco Stap 1 Vul Flessen Met Water
Vul de flessen met water om je airco zelf te maken.

Stap 2: Plaats een theedoek, bak of dienblad voor de ventilator

Zet je ventilator op de gewenste plek neer. Dit kan in je slaapkamer, studeerkamer of woonkamer zijn. Plaats voor de ventilator een theedoek, bak of dienblad waar je de flessen water straks op kunt zetten. Dit is nodig om het condenswater van de flessen in op te vangen.

eigen airco maken bevroren flessen voor ventilator
Voorkom dat je eigen airco gaat lekken en plaats een bak of theedoek onder de flessen.

Stap 3: Zet de bevroren flessen voor de ventilator

Haal de bevroren flessen water uit de vriezer en plaats deze recht voor de ventilator. Zet je ventilator aan en geniet van de verkoeling van je eigen gemaakte ventilator airco!

Ventilator Airco Stap 3 Zet Bevroren Flessen Voor Ventilator
Geniet van de verkoeling van je zelf gemaakte airco.

Zelf airco maken: bouwen van oude ventilator

Meer tijd over of wil je meer moeite doen om je kamer te koelen met je ventilator? Lees dan eens onze tips voor het zelf bouwen van je airco.

Benodigdheden

  • (oude) ventilator
  • Grote emmer of (piepschuimen) bak met deksel
  • Eén of meerdere pvc-buizen
  • (optioneel) Isolatiemateriaal
  • Bevroren flessen water of ijs

Stap 1: Demonteer de standaard van de ventilator

Bij de ene ventilator zal dit even makkelijker gaan dan bij de andere, maar voor de stabiliteit van je airco ventilator kun je het beste de standaard eraf halen.

Stap 2: Aftekenen ventilator en pvc-buizen

Teken de ventilator af op de bovenkant van je emmer of (piepschuimen) bak. Doe hetzelfde met de pvc-buizen, maar dan aan de zijkanten.

Stap 3: Boren of snijden van de gaten

Afhankelijk van het materiaal van de emmer of (piepschuimen) bak, kun je een boormachine met gatenzaag of hobbymes gebruiken om de afgetekende omtrekken uit te snijden. Doe dit zo strak mogelijk, om een zo effectief mogelijke airco ventilator te krijgen. Mocht je isolatiemateriaal willen gebruiken, zorg dan dat je deze voor het boren in de emmer of bak doet.

Stap 4: Bevestig de pvc-buizen

Plaats de pvc-buizen in de gaten die je hebt uitgesneden of geboord. Mochten de buizen iets te veel speling hebben, dan kun je ze altijd nog vastlijmen.

Stap 5: Zet de ventilator vast in de deksel

Schuif voorzichtig de ventilator met de voorkant naar beneden door het gat in de deksel. Als het gat te groot is, zul je even op een creatieve manier de ventilator moeten vastlijmen of wat ducttape moeten gebruiken. Zorg dat de ventilator goed bevestigd zit aan de deksel.

Stap 6: Plaats de flessen water of ijs

Je bent er bijna! Haal de bevroren flessen water of het ijs uit de vriezer en plaats deze in de emmer of (piepschuimen) bak. Doe de deksel met de ventilator bevestigd erop en zet de ventilator aan. Je zult nu binnen een mum van tijd een heerlijke verkoeling voelen dankzij je eigen gemaakte airco!

Conclusie

Zelf een airco bouwen kan dus van eenvoudig, tot wat moeilijker en uitgebreider. Een eigen airco maken is voor de zomer een leuk projectje, wat je aardig wat geld kan schelen. Waar een mobiele airco al snel enkele honderden euro’s kost, kun je zelf een airco bouwen voor al enkele tientjes.

Afhankelijk hoeveel tijd en zin je in het bouwen van je eigen airco hebt, kun je kiezen voor een gemakkelijke oplossing waarbij je enkele bevroren flessen voor ventilator zet. Heb je wat meer tijd over? Dan kun je voor de uitgebreide variant gaan, waarbij je zelf een airco maakt van je ventilator.

Laat een reactie achter