Staande ventilator kopen:
De beste ventilator staand van 2022

7 minuten
0 reacties

Een staande ventilator of statiefventilator is één van de meest voorkomende ventilatoren. De staande ventilator komt in alle soorten en maten, met verschillende functies en mogelijkheden. De kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maar gelukkig kunnen we je helpen!

Wat is de beste staande ventilator?

Op deze pagina vind je een overzicht met alle informatie over de staande ventilator. Zo vind je hier advies voor het kopen van de beste staande ventilator van 2022, tips voor zo goed mogelijk gebruik en de laatste technologische ontwikkelingen. Daarnaast leggen we je alles uit wat een staande ventilator is, de voordelen en nadelen van een staande ventilator en/of dit wel het juiste product voor je is.

Inhoudsopgave

Beste staande ventilator 2022

Beste koop:
Duux Whisper DXF10

De Duux Whisper DXCF10 staande ventilator is door ons bekroond tot zowel beste keuze in de categorie staande ventilator, als beste ventilator 2022.

Deze staande ventilator is volledig traploos instelbaar en is dan ook voorzien van 26 verschillende snelheden. Dankzij al deze standen is de staande ventilator precies zo in te stellen als je wilt en is get geluidsniveau fluisterstil met een minimum van 13 decibel.

Met een modern ontwerp, uitgebreide gebruiksmogelijkheden, optie tot draadloos gebruik en een krachtige luchtstroom, is de Duux Whisper DXCF10 volgens ons de beste staande ventilator van 2022.

Beste ventilator 2022 Duux
De beste staande ventilator van 2022: Duux Whisper DXF10.
Pluspunten
 • Veel luchtverplaatsing en relatief stil

 • Ook te gebruiken als tafelmodel

 • Modern ontwerp

 • Veel verschillende instellingen

 • Bediening via knop, afstandsbediening of app

Minpunten
 • Behoorlijk prijzig

 • Bediening kan ingewikkeld zijn

 • Niet traploos verstelbaar in hoogte


Voor in de slaapkamer:
AirKing AKSF 40BK

In de categorie beste staande ventilator voor in de slaapkamer hebben we de AirKing AKSF-40BK.

De nieuw speciaal ontworpen ventilatorbladen bij deze staande ventilator zorgen voor minder geluid, wat ideaal is voor tijdens het slapen.

Samen met vijf instelbare snelheden en een ingebouwde timer, is dit volgens ons de beste staande ventilator voor in de slaapkamer.

AirKing AKSF-40BK Staand In De Woonkamer
De beste staande ventilator voor in de slaapkamer: AirKing AKSF 40BK.
Pluspunten
 • Veel luchtverplaatsing

 • Relatief weinig geluid

 • Meegeleverde afstandsbedieningVerzwaarde voet

 • Verzwaarde voet

Minpunten
 • Niet te gebruiken als tafelventilator

 • Verlichting standen niet uit te schakelen

 • Afstandsbediening is een beetje onhandig


Tot 50 euro:
Inventum VST401W

De keuze voor de beste staande ventilator tot 50 euro is de Inventum VST401W.

De Inventum VST401W is een simpele maar toch zeer degelijke statiefventilator. Met een verzwaarde stabiele ronde voet, ben je ervan verzekerd dat de ventilator niet zomaar omvalt.

Met een zelfdraaiende functie, optie om de ventilator te kantelen en te verstellen in hoogte, stel je de luchtstroom precies zo in als je wilt. Daarom is dit volgens ons de beste staande ventilator onder de 50 euro.

Inventum VST401W In Woonkamer
De beste staande ventilator tot 50 euro: Inventum VST401W.
Pluspunten
 • Prima luchtverplaatsing

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

 • Stabiele ronde voet

 • Luchtstroom goed in te stellen

Minpunten
 • Maakt redelijk wat geluid

 • Geen ingebouwde timer


Tot 100 euro:
Dynter AV211

De beste staande ventilator tot 100 euro is de Dynter AV211.

Deze toch wel futuristisch uitziende moderne statiefventilator, is voorzien van een digitaal display en een afstandsbediening voor extra gemak en luxe.

Met een 33,5 centimeter diameter ventilatorblad, is de Dynter AV211 goed geschikt voor het verkoelen van ruimtes tijdens de warme zomerdagen.

Dynter AV211 In Woonkamer
De beste staande ventilator tot 100 euro: Dynter AV211.
Pluspunten
 • Krachtige luchtverplaatsing

 • Relatief weinig geluid

 • Inclusief afstandsbediening

 • Digitaal display

 • Modern ontwerp

Minpunten
 • Hoogte ventilator niet verstelbaar

 • Niet in andere kleuren beschikbaar

Wat is een staande ventilator?

De staande ventilator, ventilator op voet of ook wel statiefventilator genoemd, is toch wel de bekendste ventilator. Een staande ventilator plaats je doorgaans op de grond en heeft dankzij de zwekende beweging, een groter bereik dan de andere type ventilatoren. Bijna altijd is een staande ventilator in de hoogte (trapsgewijs) verstelbaar. Dit zorgt ervoor dat je de luchtstroom erg precies kan richten. De staande ventilator is daarom geschikt om te gebruiken in de woonkamer of op de kantoorvloer.

Staande Ventilator Advies
Een staande ventilator zorgt voor een gespreide verplaatsing van de luchtstroom. Hierdoor bereik je een breder oppervlak en is deze geschikt voor grotere kamers.

De zwenkfunctie van een staande ventilator zorgt ervoor dat je een groter deel van je (woon)kamer kunt verkoelen. Doorgaans kunnen staande ventilatoren horizontaal tussen de 60 en 90 graden draaien.

Tip: De wat duurdere staande ventilatoren kunnen soms ook verticaal draaien. Ideaal als je een grotere (woon)kamer hebt.

Voordat je een staande ventilator koopt, is het dus handig om na te kijken hoeveel graden de ventilator moet kunnen draaien, om je gehele kamer te kunnen verkoelen.

Staande Ventilator Zwenkfunctie
Hoe groter je (woon)kamer, hoe breder het bereik van je staande ventilator moet zijn.

Enkele belangrijke kenmerken waar je op moet letten als je een staande ventilator wilt kopen zijn:

 • Vermogen: Afhankelijk van het vermogen wat de ventilator heeft, zal de luchtverplaatsing toenemen. Over het algemeen heeft een staande ventilator een hoger vermogen dan bijvoorbeeld een tafelventilator.
 • Maximaal geluidsniveau: Een luidruchtige staande ventilator kan als snel gaan irriteren. Belangrijk dus om te letten op het maximale geluidsniveau.
 • Aantal snelheden: Hoe meer snelheden of standen een staande ventilator heeft, hoe nauwkeuriger je hem kunt instellen.
 • Extra functies: Niet alle staande ventilatoren zijn voorzien van dezelfde functies. Wil je een staande ventilator met timer of verticaal draaien? Let hier dan goed op.

Wil je nog wat extra informatie lezen voordat je keuze maakt over het kopen van je nieuwe staande ventilator? Misschien dat ons aankoopadvies voor staande ventilatoren je verder op weg kan helpen.

Tip: Wist je dat muggen eerst rustig willen zitten voordat ze gaan steken? Hierdoor is een staande ventilator ook geschikt om muggen weg te jagen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een staande ventilator?

Tijdens de warme zomerdagen is een frisse verkoeling geen overbodige. Een staande ventilator komt daarbij goed van pas. Toch heeft een staande ventilator zowel voordelen als nadelen. Lees voor het kopen eerst door wat alle voordelen en nadelen van een staande ventilator zijn.

Voordelen
 • Gemakkelijk te verplaatsen

 • Geschikt voor wat grotere ruimtes

 • In hoogte verstelbaar

 • Kan horizontaal draaien

Nadelen
 • Een ventilator circuleert stof en pollen

 • Kan soms in de weg staan

Gemakkelijk te verplaatsen

Een staande ventilator is doorgaans enkele kilogrammen zwaar. Dit zorgt ervoor dat je de een staande ventilator redelijk eenvoudig kunt verplaatsen door het huis heen.

Tip: Wil je meer flexibiliteit met je staande ventilator? Kijk dan eens naar een staande ventilator op accu. Deze zijn volledig draadloos en dus nog eenvoudiger te verplaatsen.

Geschikt voor wat grotere ruimtes

Doordat een staande ventilator bevestigd is op een statief of poot, kan deze een groter oppervlakte verkoelen dan bijvoorbeeld een grondventilator. Hierdoor is een staande ventilator goed geschikt om de wat grotere ruimtes te verkoelen.

In hoogte verstelbaar

Een staande ventilator is bijna altijd in de hoogte verstelbaar. Daarmee kun je de ventilator precies zo instellen zoals jij wilt.

Kan horizontaal draaien

Wat bijvoorbeeld een groot verschil is in vergelijking tot een vloerventilator, is dat een staande ventilator horizontaal kan draaien. Hierdoor staat de luchtstroom van een staande ventilator niet alleen maar op één plek gericht, maar wisselt deze af van links naar rechts. Hiermee bereik je een nog groter deel van je (woon)kamer.

Een ventilator circuleert stof en pollen

Staande ventilatoren creëren een luchtstroom waardoor de omgevingstemperatuur koeler aanvoelt. Het nadeel hiervan is dat je ventilator ook de stof en pollen omhoog blaast. Dit is verre van ideaal als je last heeft van hooikoorts, astma of allergieën.

Tip: Last van hooikoorts, astma of allergieën? Kijk dan eens naar een staande ventilator met ingebouwde luchtreiniger. Hiermee zuiver en verkoel je de lucht in één.

Kan soms in de weg staan

Staande ventilatoren komen er in alle soorten en maten. Ondanks dat neem een staande ventilator toch redelijk wat ruimte in beslag. Kijk vooraf of je voldoende ruimte hebt. Het is natuurlijk zonde als je de ventilator niet gebruikt en op zolder gooit.

Handige tips voor je staande ventilator

Een staande ventilator spreekt eigenlijk behoorlijk voor zich en doet gewoon wat hij hoort te doen. Toch hebben we nog enkele extra handige tips voor je staande ventilator.

Tip: Zorg dat je de staande ventilator aan het einde van het zomerseizoen goed inpakt voordat je hem op zolder legt. Bewaar de doos, gebruik een vuilniszak of oude deken. Wanneer je dit niet doet, zal de levensduur van je staande ventilator aanzienlijk afnemen.

Tip: Een staande ventilator doet eigenlijk niets meer dan de lucht verplaatsen. Gebruik dit om bijvoorbeeld in de ochtend een koele luchtstroom door je huis te creëren. De lucht buiten is vaak koeler in de ochtend, dan binnen in je huis.

Tip: Maak van je oude staande ventilator een eigen airco systeem. Dit werkt het makkelijkste met een tafelventilator, maar een staande ventilator zorgt voor hetzelfde effect.

Nog niet uitgelezen over staande ventilatoren? Neem dan eens een kijkje in onze verzameling artikelen met handige tips over staande ventilatoren.

Nieuwste staande ventilatoren

Producenten brengen regelmatig nieuwe staande ventilatoren op de markt. Om het overzicht voor je te bewaren, vindt je hieronder de nieuwste gereviewde staande ventilatoren terug.

Conclusie

Een staande ventilator bezorgt je een verkoeling tijdens de warme zomerdagen. Door een gelijkmatige verdeling van de lucht dankzij een ventilator met oscillatiefunctie. De staande ventilator is goed in te stellen, waardoor je de luchtstroom goed kan beheersen. Daarmee is een staande ventilator dus vooral handig in de woonkamer of op de kantoorvloer.

Als je een staande ventilator wilt gaan kopen, kijk dan voornamelijk waar je de ventilator wilt gaan plaatsen. Doe je dit in de woonkamer, dan is een grote ventilator vereist. Zet je hem in de slaapkamer, dan is een ventilator zonder geluid of een stille ventilator het beste. Zo voorkom je dat je ‘s nachts wakker ligt van een ratelende staande ventilator. Je kunt hiervoor onze aankoop suggesties voor de beste staande ventilator raadplegen.