Ventilator luchtreiniger:
Beste luchtreiniger ventilator 2022

6 minuten
0 reacties

Beste ventilator luchtreiniger 2022

Informatie over de ventilator luchtreiniger

Lees hieronder alle informatie over ventilator luchtreinigers of het aanschaffen van een ventilator luchtreiniger. Van informatie wat een ventilator luchtreiniger, de voordelen en nadelen tot waarom jij dit apparaat beter wel of niet kunt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Luchtreinigers hebben ook onderhoud nodig. Denk hierbij aan het schoonmaken en tijdig vervangen van de filters.
 • Niet elke (ventilator) luchtreiniger is geschikt voor elke ruimte. Bekijk vooraf of de luchtreiniger krachtig genoeg is voor het aantal vierkante meters.
 • Een ventialtor luchtreiniger kan grote hoeveelheden lucht filteren en hierdoor een beter binnenklimaat in jouw huis creëren. Dit is ideaal als je last van allergiën hebt.

Wat is een ventilator luchtreiniger?

Eigenlijk kunnen we de vraag: wat een ventilator luchtreiniger makkelijk beantwoorden. Een ventilator luchtreiniger is eigenlijk niets anders dan een luxere variant van de gewone ventilator, maar dan met een speciaal filter of zuiveringstechniek om schadelijke deeltjes uit de lucht te halen.

Wat Is Een Ventilator Luchtreiniger
Een ventilator luchtreiniger is 2-in-1: een luchtreiniger en ventilator ineen.

Een luchtreiniger op zichzelf is een (klein) elektrisch, huishoudelijk apparaat. Een luchtreiniger wordt gebruikt om kleine schadelijke deeltjes uit de lucht te filteren. Dit kunnen allerlei verschillende deeltjes zijn die allergieën kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan fijnstof, pollen en bijvoorbeeld huisstofmijt. Het zuiveren van de lucht met behulp van een luchtreiniger kan ervoor zorgen dat het minder benauwdheid aanvoelt. De ventilator luchtreiniger kan hiermee bijdragen aan een verbetering van de kwaliteit van de omgevingslucht en je gezondheid.

Waarom een ventilator luchtreiniger kopen?

Er zijn enkele verschillende redenen waarom je een ventilator luchtreiniger zou kunnen aanschaffen. Twijfel je over het kopen van een ventilator luchtreiniger? Lees hieronder de belangrijkste punten waarom een luchtreiniger een goede aankoop kan zijn voor in huis of op kantoor.

 • Verminderd klachten bij allergieën
  Een ventilator luchtreiniger kan tot 99,5% van de vieze deeltjes uit de lucht filteren. Klachten van fijnstof, hooikoorts en astma zijn allemaal te verbeteren met behulp van een ventilator luchtreiniger. Hiermee creëer je een schonere lucht, wat voor mensen met allergieën, een hele verademing betekend.
 • Verwijderd rooklucht en nare geurtjes
  Bij het roken van sigaretten, maar ook bij het koken op een gasfornuis, kunnen er stoffen in de lucht komen zoals koolmonoxide en stikstofmonoxide. Een (ventilator) luchtreiniger kan deze dankzij een koolstoffilter uit de lucht zuiveren. Hierdoor is de kwaliteit van de lucht niet alleen beter, ook ruikt het een stuk frisser.
 • Een slechte binnenlucht is ongezond
  Een woning kan allerlei soorten bacteriën bevatten die zowel kind als volwassenen ziek kan maken. Met de veranderende werkomstandigheden, en het vele (nieuwe) thuiswerken, is het daarom verstandig om thuis een luchtreiniger te plaatsen.

Verschillende soorten filters van ventilator luchtreiniger

Elke (ventilator) luchtreiniger heeft een filter in het apparaat zitten. De lucht die de luchtreiniger aanzuigt, wordt dankzij het filter gezuiverd, waardoor het vuil achter het filter blijft hangen. Hierdoor zorgt de luchtreiniger voor een schonere binnenlucht. Niet elk filter is hetzelfde en heeft andere eigenschappen. Hieronder kun je precies terugvinden wat elk filter inhoudt.

Type filterWerking
VoorfilterVoorfilters worden voornamelijk gebruikt om de grove stof, pluizen en (dieren)haren op te vangen. Het voordeel van voorfilters is dat je deze vaak uit het apparaat kunt halen, schoon kunt maken, om zo de levensduur van de andere filters te verlengen.
HEPA filterHEPA filters halen over het algemeen de meeste deeltjes uit de lucht. Vrijwel iedere luchtreiniger beschikt over dit filter. Deze filters zijn effectief tegen fijnstof, stof, huistofmijt en om andere allergieën uit de lucht te filteren.
AIH filterDit is de verbeterde versie van het HEPA filter. Het heeft dezelfde werking, maar dan is het zo gemaakt dat het filter minder drukverlies geeft. Dit zorgt ervoor dat je luchtreiniger minder hard hoeft te werken, wat zorgt voor minder geluid, slijtage en stroomverbruik.
Actieve kool filterActieve kool filters hebben een speciale eigenschap om allerlei kleine stofdeeltjes aan zich te laten binden. Het effect hiervan is dat vieze luchtjes en sigarettenrook niet door het filter heen komt.
IonisatorEen Ionisator is eigelijk geen filter, maar zorgt wel degelijk voor een verbetering van de binnenlucht. Een luchtreiniger met ionisator zet positief geladen deeltjes om naar negatief. Het voordeel hier is dat negatief geladen deeltjes zwaarder zijn en om die reden naar beneden vallen. Hierdoor kun je ze niet meer inademen. Lees hier meer over ionisatie in een luchtreiniger.

Wat is ionisatie in een luchtreiniger?

Ionen zijn kleine, bijna onzichtbare deeltjes, die om ons heen zweven. Negatief geladen ionen zijn belangrijk voor het zuurstofgehalte in de lucht. De verslechterde kwaliteit van de lucht en de vermindering van het zuurstofgehalte, word veroorzaakt door bijvoorbeeld bacteriën, pollen en fijnstof. Deze verminderen namelijk de negatieve ionen. Dit kan weer leiden tot klachten als vermoeidheid of hoofdpijn.

Een ventilator luchtreiniger met ionisator kan de positief geladen deeltjes omzetten naar negatief. Doordat negatieve deeltjes zwaarder zijn, zullen deze naar beneden vallen en komen ze op de grond of op meubels terecht. Hierdoor adem je deze deeltjes niet meer in.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een ventilator luchtreiniger?

Je hebt nu waarschijnlijk al zoveel informatie over ventilator luchtreinigers gelezen, laten we even alle voordelen en nadelen voor je opsommen:

Voordelen
 • Verbeterd te kwaliteit van de binnenlucht
 • Kan helpen om allergische reacties te verminderen
 • Minder last van nare geurtjes
Nadelen
 • Soms niet goedkoop in aanschaf
 • Geluids kan soms storend zijn
 • Periodiek vervangen van de filters (soms prijzig)

Een ventilator luchtreiniger kopen? Waar moet je op letten?

Een ventilator luchtreiniger kopen Waar moet je op letten
De belangrijkste eigenschappen bij het kopen van een ventilator luchtreiniger.

Naast de diverse aspecten en voordelen en nadelen, is het ook handig om te weten waar je op moet letten tijdens de aanschaf. We hebben hier uitgebreid alle verschillende eigenschappen beschreven waarop je kunt letten bij het kopen van een ventilator luchtreiniger.

Geluid

Vele fabrikanten verbergen of maken het moeilijk terug te vinden wat het geluid wat een luchtreiniger maakt. Toch is het handig om hier even goed naar te kijken. Een luchtreiniger die de hele dag een brommend irritant geluid maakt, zal snel op zolder onder het stof verdwijnen. Zonden van je aankoop dus. Diverse ventilator luchtreinigers beschikken ook over een speciale nachtstand, waardoor het apparaat nog minder geluid maakt. Belangrijke punten om dus even op te letten.

Formaat

Zeker niet onbelangrijk. Ventilator luchtreinigers verschillen erg in formaat. Stapsgewijs word het apparaat steeds groter naarmate deze over meer vermogen beschikt, maar toch zijn niet alle ventilator luchtreinigers even groot. Een groot apparaat op je kleine slaapkamer is geen gezicht. Bovendien heb je er waarschijnlijk ook niet eens ruimte voor.

Gewicht

Deze eigenschap hoort natuurlijk een klein beetje bij het formaat. Toch verschild het gewicht van luchtreinigers behoorlijk. Waar de één slechts enkele kilogram weegt, heeft de andere luchtreiniger een gewicht van soms meer dan tien kilogram. Vooral als je de luchtreiniger op meerdere plekken in huis wilt gebruiken, kan een zwaar apparaat hinderlijk zijn.

Vermogen

Hoe krachtiger de luchtreiniger, hoe sneller het apparaat de lucht in de ruimte kan filteren. Al hoewel dit een eigenschap is die veel fabrikanten niet duidelijk laten terugkomen, is het toch slim om je hier even in te verdiepen.

Maximaal te reinigen oppervlakte

Een toch wel belangrijk punt of eigenschap om op te letten is het maximaal te reinigen oppervlakte. Niet elke luchtreiniger is vanzelfsprekend geschikt voor elk type ruimte. Elke luchtreiniger heeft weer andere maximum voor het aantal vierkante meters dat het apparaat kan filteren. Dit aantal vierkante meters neemt overigens vaak verder af als het ingezet word bij allergie of astma.

Functies

Naast de basisreiniging of filtering, beschikken veel moderne ventilator luchtreinigers over extra functies. Denk hierbij aan een extra stille nachtmodus, luchtbevochtiging, bediening via smartphone en/of kinderbeveiliging.

Onderhoud

Bijna elk elektrisch apparaat heeft periodiek onderhoud nodig. Dit geld dan ook voor ventilator luchtreinigers. Het onderhoud aan een ventilator luchtreiniger betekend bijvoorbeeld het stofvrij maken van het apparaat en het reinigen of vervangen van de filters. Let bij de aanschaf van je luchtreiniger goed op de prijzen van de filters, deze kunnen namelijk in sommige gevallen flink oplopen.

Conclusie

Met een ventilator luchtreiniger kun je kleine schadelijke deeltjes uit de lucht te zuiveren. Hierdoor verbeter je de luchtkwaliteit in huis, wat alleen maar maar ten goede is voor je gezondheid.

Wil je een ventilator luchtreiniger kopen? Kijk dan naar goed naar het aantal vierkante meters wat het apparaat kan filteren. Als je ventilator luchtreiniger niet krachtig genoeg is, dan is het effect onvoldoende. Raadpleeg onze beste ventilator luchtreiniger gids voor meer informatie.

Laat een reactie achter