Verkoeling in huis:
15 tips voor je huis verkoelen

6 minuten
0 reacties

Tijdens de warme zomerdagen is je huis koel houden of verkoeling in huis lastig te vinden. Het maakt niet uit wat je doet, alles is warm en je concentratie gaat hard achteruit. Een verkoeler in huis door bijvoorbeeld een ventilator is fijn, maar gebruik jij je ventilator wel zo goed mogelijk? Je huis verkoelen tijdens de warme zomerdagen is belangrijk. Met onze handige tips voor 2022, krijg je een verkoeling in huis zonder airco.

Inhoudsopgave

Handige tips voor verkoeling in huis

Niets is vervelender tijdens de warme zomerdagen dan ‘s nachts niet kunnen slapen, of dat je overdag tijdens het werken snel je concentratie verliest. Wil je je huis of kamer verkoelen zonder airco? Je huis verkoelen met een ventilator is ook prima te doen. Lees hieronder onze beste tips voor verkoeling in huis zonder airco.

Huis verkoelen: verkoeling in huis met een ventilator

Huis verkoelen Verkoeling in huis met een ventilator
De beste tips voor verkoeling in huis tijdens de warme zomerdagen.

Wist je dat veel mensen hun ventilator op een verkeerde manier gebruiken? Of dit nu een staande ventilator, torenventilator of vloerventilator is, de effectiefste manier zorgt ook voor meer verkoeling in huis. Verkoel je huis zo effectief mogelijk met onderstaande tips.

Tip 1:

Een ventilator doet eigenlijk niets anders dan lucht in beweging brengen. Aan de achterkant wordt de lucht opgezogen, onmiddellijk verplaatst en aan de voorkant versneld weer uitgeblazen. Het beste is dan om je ventilator ‘s nachts bij een open raam of deur te plaatsen. Hierdoor koelt je kamer sneller af dan wanneer je alleen maar een raam open laat staan.

Tip 2:

Ventilators blazen lucht naar één kant toe. Als je bed tegen een muur aanstaat, dan blaast je ventilator alleen maar lucht tegen je aan, maar blijft de warme lucht gewoon hangen. Probeer eens om je ventilator omgekeerd bij je bed neer te zetten. Je ventilator zuigt dan de warme lucht bij je bed weg, waardoor het een stuk koeler kan aanvoelen.

Tip 3:

Maak van je ventilator een doe-het-zelf-airco. Plaats enkele bevroren flessen met water (of een emmer met ijsblokjes) voor je ventilator. Hierdoor wordt de lucht langs de koude flessen geblazen, wat ervoor zal zorgen dat temperatuur in de kamer afneemt.

Extra tip: Plaats de bevroren flessen in een bakje of op een doekje. Het condenswater van de flessen wordt dan opgevangen, waardoor je in de ochtend niet hoeft te dweilen.

Tip 4:

Plaats je ventilator omgekeerd in de deuropening. Hierdoor zal de ventilator de warme lucht uit je kamer, de gang op blazen. Zorg ervoor dat je een raam open hebt, zodat er ook koelere lucht van buiten naar binnen kan komen. Doordat je ventilator een klein verschil in de luchtdruk maakt, stroom de koelere lucht van buiten makkelijker naar binnen.

Tip 5:

Ventilatoren kunnen soms behoorlijk wat lawaai maken. Zelfs op de laagste snelheid kan het gezoem van de ventilator motor irritant zijn tijdens het slapen. Gebruik daarom de ingebouwde timer functie van de ventilator. Dan ventilator schakelt zich dan zelf uit als je ligt te slapen. Het andere voordeel hiervan is dat je minder snel met een loopneus of droge keel wakker zal worden.

Huis koel houden: warmte buiten houden

Huis koel houden warmte buiten houden
Tips om je huis koel houden door de warmte buiten te houden.

Net als bij een mobiele airco is het ook voor een ventilator makkelijker om de temperatuur in de kamer vast te houden, dan deze met vijf of tien graden te doen laten zakken. Gebruik deze tips om je kamer zo koel mogelijk te houden.

Tip 6:

Begin bij het uitschakelen van onnodige warmtebronnen. Veel elektronische apparaten produceren ook in de stand-by of sluimerstand nog warmte. Oudere televisies kunnen bijvoorbeeld veel warmte afgeven. Schakel daarom zo veel mogelijk apparaten uit wat warmte uitstraalt.

Tip 7:

Zet vroeg in de ochtend alle ramen en deuren open om de warmte van binnen om te ruilen met de frisse ochtend lucht. Tijdens de warme zomerdagen is het doorgaans tot 09:00 uur koeler buiten. Sluit hierna alle ramen en deuren en maak je kamers donker door middel van jaloezieën, gordijnen of rolluiken.

Tip 8:

Werk of studeer niet in je slaapkamer tijdens de warme dagen. Je lichaamswarmte, je laptop, een radio, zorgen er allemaal voor dat het nog warmer wordt in je slaapkamer. Hierdoor zul je het alleen nog maar warmer hebben tijdens het slapen.

Tip 9:

Wil je overdag toch je raam open hebben? Probeer dan eens om een vochtige doek of laken voor je raam te hangen. Maak een doek nat met (ijs)koud water, wring deze uit en hang hem vervolgens voor je raam. De lucht die dan naar binnen komt, wordt meteen gekoeld. Dit zorgt ervoor dat je toch je raam opent, kunt houden tijdens de warme zomerdagen.

Tip 10:

Probeer het koken te vermijden. Keukenapparatuur produceert erg veel warmte en dat kun je er tijdens de zomerdagen beter niet nog is bij hebben. Direct een goed excuus om te gaan barbecueën of om sushi te bestellen! Liever wat fris eten? Denk dan is aan een lekkere salade. Snel gemaakt en het kost geen extra warmte.

Verkoeling in huis door jezelf te verkoelen

Verkoeling in huis door jezelf te verkoelen
Verkoeling in huis begint bij jezelf koel te houden.

Ondanks alle tips voor zo goed mogelijk gebruik van je ventilator en het koel houden van je kamer, blijft je lichaam ook een grote warmtebron. Bekijk eens onze tips voor het koel houden van je lichaam tijdens de warme zomer.

Tip 11:

Een kruik hoef je niet alleen te gebruiken als je het koud hebt. Vul eens een kruik met koud water en ijsklontjes. Je kruik in de vriezer leggen kan ook, alleen zul je even moeten opletten of het materiaal er tegen kan. Dit geeft een heerlijke verkoeling tijdens de nacht!

Tip 12:

Voor een echte verkoeling kun je is proberen onder een koude handdoek of met een vochtig T-shirt aan te slapen. Leg wel even vooraf droge handdoeken of speciaal water absorberende molton op je bed, om eventuele waterschade aan je matras te voorkomen. Wel even opletten met je ventilator, want anders je kunt het ineens heel fris krijgen vannacht.

Tip 13:

Draag katoenen of zijden nachtgoed. Dit zit meestal comfortabel en voert de warmte beter af dan andere soorten stoffen.

Tip 14:

Vervang je grote dikke kussen eens door een kleinere variant. Een kleiner maar stevig hoofdkussen kan ervoor zorgen dat voornamelijk je nek en hals minder warm worden. Grotere dikke hoofdkussens houden de warmte namelijk erg goed vast en dat is wat je juist niet wilt tijdens de zomer.

Tip 15:

Neem een verkoelende douch voor het slapen gaan. Zet de temperatuur niet op koud, want dit zorgt er alleen maar voor dat je lichaam harder gaat werken om je weer warm te krijgen. Een lauwe douch zal veel beter werken en je zult langer merken dat je koel blijft.

Bonus tips voor extra verkoeling in huis zonder airco

verkoeling in huis zonder airco
Bonus tips voor extra verkoeling in huis zonder airco.

Tip 16:

Slaap je het liefst met een dekbed of laken over je heen? Probeer da eens een speciale ‘bedventilator’. Deze ventilatoren zijn behoorlijk nieuw op de markt, maar bieden een verkoeling tussen je laken en matras. Deze verticale smalle ventilator zet je direct naast je bed neer, met het uiteinde tussen je matras en laken. Dit zorgt voor een aangename verkoeling tijdens de nacht.

Tip 17:

Slapen in een hangmat is veel koeler dan op een matras. Je hebt namelijk geen dik matras waar de warmte in opgeslagen kan worden. Geen hangmat thuis? Probeer dan eens ruimte te maken onder je matras. Hierdoor blijft er minder warmte hangen, waardoor je ’s nachts beter kunt slapen.

Tip 18:

Als je van plan bent om een plafondventilator te kopen, kijk dan eens of je niet meerdere plafondventilatoren kwijt kunt. Het is namelijk effectiever om twee kleinere ventilatoren te hebben dan één grote. Ook hoeven twee ventilatoren samen minder hard te draaien, wat er weer voor zorgt dat je minder geluid hebt.

Tip 19:

Mocht je erg last hebben van je warme kussen of een behoorlijk transpirerende nek hebben. Denk er dan eens over na om je kussen in vriezer te leggen voor het slapen gaan. Je zult je kussen wel even in een speciaal daarvoor bestemde vriezer zak moeten doen, maar het resultaat geeft wel een fijne verkoeling.

Conclusie

Jezelf koel houden of verkoeling huis zoeken kan tijdens de warme zomerdagen lastig zijn. Door de buitengewoon warme temperaturen die we de laatste jaren in Nederland zien, is het steeds lastiger om je huis te verkoelen. Een (mobiele) airco is een handige oplossing, alleen niet voor iedereen weglegt.

Ondanks de warmte, zijn er diverse tips en handige oplossingen om toch voor wat extra verkoeling in huis te zorgen. Je huis verkoelen door middel van bijvoorbeeld een effectief ventilator gebruik, kan al snel aardig schelen. Toe aan een nieuwe ventilator? Bekijk dan eens onze best geteste ventilator van 2022.

Laat een reactie achter