Kachelventilator kopen:
De beste kachel ventilator van 2022

6 minuten
2 reacties

De kachelventilator is het type ventilator wat je juist gebruikt in de herfst en winter, in plaats van de warme zomermaanden. De ventilator houtkachel wordt in Nederland steeds populairder. Wanneer het buiten kouder en donkerder wordt, kun je met behulp van een hout kachel ventilator de warmte beter verspreiden door je huis. In plaats van dat de warmte naar he plafond stijgt, richt je met de kachelventilator de warmte direct op jezelf.

Kachel ventilatoren zijn niet voor iedereen bekend en kennen zo hun voordelen en nadelen. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen, hebben we met onze kachelventilator test de beste kachel ventilatoren voor je gevonden. Zo kun je gemakkelijk de beste kachelventilator kopen zonder al te veel moeite.

Inhoudsopgave

Beste kachelventilator 2022

Belangrijk om te weten

  • Een kachelventilator wordt gebruikt om de warme lucht van een open haard of kachel gelijkmatig te verdelen door de kamer, zodat de warme lucht niet alleen bij het plafond blijft hangen.
  • De warme lucht van een open haard zorgt ervoor dat de kachelventilator gaat draaien, hierdoor heb je geen stroombron nodig.
  • Let erop dat je de ventilator kachel naast de kachelpijp of buis plaatst en niet voor de buis. Wanneer je dit niet doet, ontstaat de kans dat je kachelventilator (permanent) beschadigd kan raken.

Wat is een kachelventilator?

Wat is een kachelventilator
Dankzij een kachelventilator kun je langer genieten van de koude winteravonden en ook nog eens besparen op je stookkosten.

Tijdens de koude herfst- en wintermaanden worden de kachels of open haarden weer volop gebruikt. Het nadeel van een kachel of open haard is dat de warmte direct naar boven stijgt. Het duurt dan ook altijd even voordat je de warmte door de gehele kamer heen voelt. Een kachelventilator zorgt er dus voor dat de warmte van de kachel of open haard, zo effectieve mogelijk door de ruimte heen wordt verspreid.

Hoe werkt een kachelventilator?

Kachelventilator kopen: Hoe werkt een kachelventilator?
Een kachelventilator concentreert de warmte, zodat je kamer sneller wordt verwarmd.

Een kachelventilator werkt doorgaans zonder elektriciteit. Een kachelventilator werkt in de basis volledig warmte aangedreven, waardoor je dus geen accu’s of snoeren nodig hebt. Geheel stroomloos is een kachelventilator eigenlijk niet, want een kachelventilator wekt zijn eigen energie op door de warmte van een kachel.

Elke kachelventilator heeft een eigen warmtepunt waarop deze begint te draaien. Gemiddeld werkt de kachelventilator bij een temperatuur van ongeveer 70 graden Celsius. De kachelventilator is zo gemaakt dat het onderste gedeelte van het apparaat een warmere temperatuur krijgt dan de bovenkant, waardoor de ventilatorbladen beginnen te draaien.

Werking kachelventilator

De werking van een kachelventilator komt dus door de warmte die de kachel of open haard afgeeft. Door deze warmte ontstaat er een verschil in temperatuur tussen de twee onderdelen van de hout kachelventilator. Het onderste gedeelte wordt verwarmd, maar het bovenste gedeelte blijft juist iets koeler. Hierdoor ontstaat een elektrische geleiding, waardoor de ventilatorbladen van de hout kachel ventilator beginnen te draaien. Door het blijven draaien van de kachelventilator, blijft de temperatuur van het bovenste gedeelte koeler, waardoor er een oneindige stroom gecreëerd wordt.

Werking kachelventilator
Werking kachelventilator. (bron Wikipedia)

Welke soorten kachelventilatoren zijn er?

Welke soorten kachel ventilatoren zijn er?
Links de ventilator kachel met Seebeck effect. Rechts de ventilator kachel met Stirling motor.

Als je zoekt naar een kachelventilator zul je slechts twee varianten vinden. De meest voorkomende kachelventilator is met het zogeheten ‘Seebeck effect’ of ‘Peltier effect’. Deze ventilatoren zijn ook een stuk goedkoper, makkelijk in gebruik en simpel schoon te maken en onderhouden. Het enige nadeel is dat veel van deze ventilatoren een maximum temperatuur hebben waarop ze werken. Wordt je kachel of open haard warmer? Dan heb je kans dat de ventilator beschadigd.

De tweede variant is de kachelventilator met een Stirling motor. Door een iets andere manier van werken, heeft deze kachelventilator ook andere eigenschappen. Zo is een erg groot verschil dat de temperatuur waarop de ventilator werkt veel hoger ligt. Doorgaans is een temperatuur van 200 tot 450 graden Celsius nodig. Het voordeel dan weer is dat hoe warmer de kachel of open haard is, hoe sneller de ventilatorbladen zullen draaien. Deze kachel ventilatoren zijn dan ook meer bedoeld voor kachels die extra warm worden gestookt.

De tabel hieronder geeft in het kort de voordelen en nadelen weer van de kachelventilator.

Type kachel ventilatorVoordelenNadelen
Kachelventilator met Seebeck effectRelatief weinig warmte nodig om te werken (+-70 graden Celsius)Kan oververhit raken
Kachelventilator met Stirling motorHoe warmer de kachel of open haard, hoe sneller de ventilatorbladen draaienBehoorlijk veel warmte nodig (200 – 450 graden Celsius)

Wat zijn de voordelen en nadelen van een kachelventilator?

Het is belangrijk om te weten welke voordelen en nadelen er aan een kachelventilator zitten. Om deze kenbaar te maken, nemen we je in dit hoofdstuk mee door de voordelen en nadelen van een kachelventilator.

Voordelen

Een kachelventilator heeft als voordeel dat je de gevoelstemperatuur van de ruimte sneller kunt laten verhogen. Door het verspreiden van de warmte, voorkomt de kachelventilator dat de warmte meteen naar het plafond stijgt.

Een ander direct voordeel is dat je efficiënter met je warmte verbruik omgaat. Doordat je de warmte direct op jezelf richt, zul je de kachel of open haard minder hoog hoeven te stoken voor hetzelfde resultaat.

Nadelen

Wat snel over het hoofd gezien wordt is de grootte van de kachelventilator. Een kachelventilator is over het algemeen relatief klein (25 cm hoog) en kan daarom maar een beperkte warmte verspreiden. Voor grotere ruimtes zal een kachelventilator minder effectief werken.

Waar goed tijdens de aanschaf op gelet moet worden is het temperatuurbereik waarop de kachelventilator werkt. Afhankelijk van hoe warm je kachel of open haard wordt, zul je daar een kachelventilator op moeten uitkiezen. Ook kan het zijn dat de temperatuur te hoog wordt, waardoor (permanente) schade kan ontstaan.

Voordelen kachelventilator
  • Snellere verspreiding van de warmte
  • Efficiënt gebruik van je warmte
  • Vermindering van je stookkosten
Nadelen kachelventilator
  • Relatief korte warmte verspreiding
  • Minder effectief in grotere ruimtes
  • Heeft een temperatuurbereik waarop de kachelventilator werkt

Conclusie

Een kachelventilator zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte door je huis. Door het gebruik van een kachelventilator verplaats je de warmte door de kamer heen, in plaats van dat deze direct naar het plafond stijgt. Hierdoor krijg je het niet alleen sneller warm, ook bespaar je op je energiekosten. Een kachelventilator gebruikt geen stroom en is daarom zonder moeilijke instructies in een handomdraai te gebruiken.

Wanneer je een kachelventilator wilt gaan kopen, is het voornamelijk belangrijk om na te gaan hoe warm je kachel of open haard wordt. Als je dit weet, kan je zoektocht gaan beginnen. Je kunt hiervoor onze aankoop suggesties voor de beste kachelventilator raadplegen. Als je te maken hebt met een grotere kamer, dan is het aan te raden om meerdere kachelventilatoren te kopen, of met een dubbele ventilator. Zo vergroot je het bereik en zorg je voor een snelle opwarming van je kamer.

Reacties (2)

Laat een reactie achter