Plafondventilator winterstand:
plafondventilator zomer en winterstand

2 minuten
0 reacties

Een plafondventilator in de winter gebruiken, is dat niet raar? Nee absoluut niet! Een plafondventilator met winterstand is iets heel gebruikelijks. Met de plafondventilator winterstand, kun je de ventilator het gehele jaar door gebruiken. Wil je weten wat de ventilator winterstand inhoud en hoe je deze het beste kunt gebruiken? Lees dan snel verder om erachter te komen waarom je juist plafondventilator winterstand moet gebruiken.

Inhoudsopgave

Plafondventilator met winterstand: wat is de winterstand?

Tegenwoordig is het bijna standaard en beschikt een plafondventilator over een zomer en winterstand. Maar wat doet een plafondventilator met winterstand? Een plafondventilator met zomer en winterstand kan twee kanten opdraaien. De motor kan zowel met de klok mee, als tegen de klok indraaien.

De zomerstand is uiteraard om je huis te verkoelen. Op deze stand blaast je ventilator de lucht naar beneden, waarmee je de warme lucht uit je kamer of huis verplaatst. De plafondventilator winterstand daartegen, blaast juist de lucht omhoog, tegen je plafond aan. Het directe effect hiervan is dat de warmte die omhoog stijgt, dankzij de plafondventilator weer terug naar beneden wordt geblazen. Hiermee verspreid je de warmte door je huis heen. Hierdoor bespaar je met een plafondventilator met winterstand ook op je energiekosten.

plafondventilator zomer en winterstand
Plafondventilator winterstand: de koude lucht wordt naar boven geblazen, de warme lucht naar beneden.

Plafondventilator zomer en winterstand: Heeft een winterstand wel nut?

Absoluut! Een plafondventilator met winterstand kan nuttig zijn om de warmte door je huis heen te verspreiden. Warmte gaat van nature altijd omhoog. Tijdens de winter zal het boven in je kamer dan ook enkele graden warmer zijn dan bij de vloer. Door de plafondventilator winterstand aan te zetten, verplaats je de deze warmte bovenin weer terug naar beneden. Hierdoor hoef je de verwarming minder hoog te zetten, wat natuurlijk weer bespaart op je energierekening.

Let wel even op bij nieuwbouwwoningen met een extra hoog plafond. Hier heeft de winterstand geen effect. Dit komt doordat je plafonventilator de warme lucht niet ver genoeg naar beneden kan duwen. Gebruik dan de normale ‘zomerstand’ om de warme lucht efficiënter door de ruimte heen te verspreiden.

Conclusie

Een plafondventilator met winterstand is dus erg handig en effectief in de wintermaanden. Zo kun je met de plafondventilator winterstand de warmte beter door je huis heen verspreiden en kun je ook nog eens besparen op je energierekening. Een plafondventilator met zomer en winterstand is dus een goede functie waar je op kunt letten tijdens de aanschaf.