Welke ventilator kopen?
Tips voor de beste ventilator

5 minuten
0 reacties

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste ventilator? Ventilators komen er in alle soorten en maten. Zo heb je de staande ventilator, torenventilator, plafonventilator en nog veel meer. Lees ons ventilator aankoopadvies voor wat je allemaal moet weten voordat je een ventilator koopt. Wil je een ventilator kopen of weten op welke eigenschappen je moet letten tijdens de aanschaf? Lees dan verder!

Inhoudsopgave

Aankooptips voor de beste ventilator

De warme zomerdagen komen er weer aan en je wilt een nieuwe ventilator kopen. De juiste ventilator kiezen kan soms lastig zijn. Er is namelijk erg veel keuze als je een ventilator wilt kopen. Ook lijken veel ventilators op elkaar of zijn de functies en specificaties onduidelijk. Voordat je een ventilator gaat kopen, moet je jezelf enkele dingen afvragen. Waar wil je de ventilator gaan plaatsen? Plaats je de ventilator in de slaapkamer, dan kun je beter voor een stille ventilator kiezen. Heb je weinig ruimte? Dan is een smalle torenventilator een handige oplossing. Met onderstaande gids helpen we je de juiste keuze te maken voor je nieuwe ventilator!

Welke soort ventilator?

De plek waar je de ventilator wilt gaan gebruiken is van belang bij het vinden van de beste ventilator. Hieronder leggen we in het kort uit welke verschillende soorten ventilators er zijn.

Staande ventilator

Een staande ventilator of statiefventilator is de gangbaarste en vaakst verkochte ventilator. Staande ventilatoren zijn zoals je dan ook al verwacht, gemonteerd op een statief. De staande ventilator is in hoogte verstelbaar, hebben vaak een zelfdraaiende functie en is soms zelfs voorzien van een afstandsbediening. Dit maakt de staande ventilator geschikt voor in woonkamers of op de kantoorvloer.

Voor wie is een staande ventilator?

Een staande ventilator is voor wie een multifunctionele ventilator zoekt die je voor meerdere situaties kunt gebruiken.

Tafelventilator

Een tafelventilator is klein en compact en daarom makkelijk om op een bureau, nachtkastje of tafel te plaatsen. De tafelventilators hebben een stuk minder kracht dan andere ventilatoren, maar zijn door de kleinere vorm makkelijk te verplaatsen of op te bergen. De tafelventilator heeft over het algemeen weinig functies en kan maar tot een beperkte afstand verkoelen.

Wanneer gebruik je een tafelventilator?

Een tafelventilator plaats je op een bureau of nachtkastje en gebruik je op korte afstand.

Vloerventilator

De vloerventilator of grondventilator, is het type ventilator met de meeste kracht. De vloerventilators zijn dan ook niet bedoeld om te gebruiken in kleine ruimtes zoals een slaapkamers. Een vloerventilator maak over het algemeen behoorlijk wat geluid, maar daar krijg je dan ook veel vermogen voor terug. Deze combinatie maakt de vloerventilator erg geschikt voor grotere ruimtes of kantoren.

Wanneer gebruik je een vloerventilator?

Een vloerventilator gebruik je als je een grotere ruimte of oppervlakte wilt verkoelen.

Torenventilator

De torenventilator, ook wel bekend als zuilventilator of kolomventilator, is de smalste ventilator. Het voordeel van een torenventilator is dan ook dat deze weinig ruimte in beslag neemt. De hoogte van de ventilator is voor een groot deel bepalend voor hoeveel luchtverplaatsing het apparaat heeft. Daarnaast zijn torenventilators zelfdraaiend (oscilleren) waardoor je een groter deel van de ruimte kunt verkoelen.

Voor wie is een torenventilator?

De torenventilator is voor wie weinig ruimte in zijn of haar kamer heeft of de ventilator tussen meubels in wilt plaatsen.

Plafondventilator

Een plafondventilator bevestig je, ja.. zoals je zou verwachten aan het plafond. Plafondventilators zijn over het algemeen behoorlijk stil, maar verplaatsen daartegen toch veel lucht. Plafondventilatoren zijn daarmee erg geschikt om grotere ruimtes te verkoelen. Uiteraard heb je genoeg ruimte in je kamer nodig en moet het plafond voor je ventilator wel hoog genoeg zijn. Dit maakt een plafondventilator niet geschikt om te gebruiken in elke kamer of ruimte. Kijk ook eens naar een plafondventilator met verlichting. Daarmee heb je een ventilator en lamp in één, wat weer ruimte bespaard.

Voor wie is een plafondventilator?

De plafondventilator is voor wie een permanente ventilator is zijn of haar kamer wilt, met daarbij het voordeel dat deze minder geluid maakt.

Ventilator functies en gebruiksgemak

Ventilators krijgen net als vele andere talloze producten, steeds meer uitgebreide functies en mogelijkheden. Hier leggen we je in het kort uit wat elke functie betekend en of het iets voor je is.

Timer

Een extra stukje gebruiksgemak krijg je dankzij een ingebouwde timer. Ventilators met een timerfunctie kun je vooraf instellen, om ‘s nachts automatisch uit te laten gaan, of juist aan te laten gaan net voordat je thuiskomt.

kind en huisdiervriendelijke ventilator

Als je kinderen of huisdieren thuis hebt, is het een verstandig idee om te kiezen voor een kind en huisdiervriendelijk ventilator. Deze extra veilige ventilators hebben een rooster voor de ventilatorbladen, waardoor je deze niet per ongeluk kunt aanraken. Nog een stapje veiliger zijn de volledig bladloze ventilators. Deze ventilatoren maken geen gebruik van ventilatorbladen, waardoor deze extra veilig zijn.

Oscillerende of zelfdraaiende ventilator

Een zelfdraaiende ventilator draait om zijn eigen as, dit wordt ook vaak oscilleren genoemd. Een zelfdraaiende ventilator is handig voor een zo goed mogelijke verspreiding van de luchtstroom. Dit is handig als je een groter deel van de ruimte wilt voorzien van frisse lucht of een stijve nak wilt voorkomen. Een stijve nek kun je al snel krijgen als er een continue luchtstroom op je gericht staat. De wat duurdere ventilators kunnen ook verticaal draaien, dit wordt neigen genoemd.

Ionisatie

Ventilators met een ingebouwde Ionisatiefunctie (ionisator) verkoelen niet alleen, ze reinigen ook nog eens de lucht. De ventilator trekt de stofdeeltjes aan en verzwaard deze door een hele lichte elektrische lading. Hierdoor vallen de stofdeeltjes op de grond, wat de lucht weer frisser en zuiverder maakt.

Verwarming

Naast verkoelen kunnen sommige ventilators ook verwarmen. Door een ingebouwde verwarmingsmodule (heater) kunnen deze ventilatoren tot op een bepaalde hoogte je kamer verwarmen. Zo heb je niet alleen tijdens de zomer plezier van je ventilator, maar ook tijdens de wintermaanden. Let wel even op het energieverbruik, want elektrische verwarmen kost meer energie.

Afstandsbediening

Met een afstandsbediening kun je een ventilator vanuit je bed, bank of luie stoel bedienen. Afstandsbedieningen lijken standaard tegenwoordig, maar toch zit deze niet altijd standaard bij een ventilator. Ben je op zoek naar een ventilator met afstandsbediening? Kijk dan goed of deze meegeleverd wordt.

Mobiele App

Als opvolger van de afstandsbediening heb je natuurlijk de mobiele app. Steeds meer ventilators komen met een ingebouwde wifi module. Hierdoor kun je dankzij je smartphone je ventilator bedienen. Dit scheelt je weer zoeken naar de afstandsbediening..!

Technische specificaties ventilator

Voor het aankopen van een ventilator is het belangrijk om op enkele specificaties te letten. We lichten de verschillende specificaties hieronder toe.

Vermogen

Een ventilator brengt simpel gezegd lucht in beweging. Aan de ene kant wordt de lucht aangezogen en aan de andere kant komt het er weer versneld uit. Hoe sneller de ventilatorbladen draaien of hoe groter deze zijn, hoe meer lucht er verplaatst kan worden. Kijk goed waar je de ventilator voor wilt gebruiken voordat je deze koopt. Hierdoor kun je gericht zoeken naar een ventilator met meer of juist wat minder vermogen.

Maximaal geluidsniveau

Het geluid wat een ventilator maakt wordt aangeduid in het aantal decibel (dB). Een luidruchtige ventilator kan al snel gaan irriteren of zelfs compleet je nachtrust verstoren. Een ventilator die op de hoogste stand minder dan 50 dB aan geluid maakt, kun je relatief stil noemen. Meer dan 60 dB kun je al snel als behoorlijk luid ervaren.

Aantal decibelVergelijkbaar aanGeluidsniveauGeschikt voor
49 dB of minderEen zachte regenbuiStilSlaapkamer, studeerkamer
50 tot 60 dBElektrische tandenborstelHoorbaarWoonkamer, kantoor
61 dB of meerEen wasmachine of stofzuigerLuidKeuken, hal

Aantal snelheden

Het aantal verschillende snelheden per ventilator verschild heel erg. Waar de één soms maar twee standen kent, heeft de ander er tot wel 26. Hoe meer snelheden een ventilator heeft, hoe meer je trapsgewijs de snelheid kunt instellen. Dit kan erg fijn zijn als je wel eens meegemaakt hebt dat stand twee net te zacht is, maar snelheid drie weer te hard.

Conclusie

Met behulp van een ventilator kun je de warmte uit huis verplaatsen, of een verkoelende bries voor jezelf creëren. De grootste factor bij het kopen van een ventilator is waar je deze wilt plaatsen. Afhankelijk van waar je de ventilator wilt gaan plaatsen, kun je een keuze maken wat voor ventilator je wilt kopen. Een stille ventilator is fijn voor wanneer je deze in de slaapkamer wilt gaan gebruiken. Een grote staande heeft veel kracht en is dan weer erg goed te gebruiken in de woonkamer.

Voordat je een ventilator gaat kopen moet je je dus een aantal vragen stellen. Hoe belangrijk is een stille ventilator? Of maakt het geluid je niet veel uit? Wil je de ventilator met je mobiel kunnen bedienen? Of is een afstandsbediening voldoende? Raadpleeg onze aankoop suggesties voor de beste ventilator van 2022.

Laat een reactie achter