Welke plafondventilator kiezen:
plafondventilator waar op letten?

7 minuten
0 reacties

Wat is nu de beste en welke plafondventilator kiezen? Een plafondventilator is een geweldig apparaat voor het creëren van een aangename verkoeling tijdens de warme zomerdagen. Maar waarschijnlijk weet je niet welke plafondventilator geschikt is voor je huis. Is de diameter van de plafondventilator wel groot genoeg? Hoe hoog moet een plafondventilator hangen? De voordelen plafondventilator en wil je een plafondventilator buiten plaatsen? Met onze tips weet je precies welke plafondventilator je kunt kiezen.

Inhoudsopgave

Plafondventilator waar op letten?

Plafondventilator waar op letten
Een plafondventilator kiezen: waar moet je op letten?

Een nieuwe plafondventilator kopen, waar moet je op letten? Onder andere is de afmeting van je kamer erg belangrijk. Hoe groter de kamer, hoe groter de plafondventilator. Ook is het aantal meter wat de plafondventilator boven de grond hangt belangrijk. Een te laag geplaatste plafondventilator kan ongelukken veroorzaken. Lees alles wat je moet weten voordat je een plafondventilator kiest.

Welke diameter plafondventilator?

Vanzelfsprekend is de vuistregel dat hoe groter de kamer of ruimte, hoe groter de diameter van je plafondventilator moet zijn. Maar welke diameter plafondventilator is nu geschikt voor jouw huis? Bekijk onderstaande tabel met daarin de diameter die de plafondventilator ongeveer moet hebben per situatie.

Aantal vierkante meter Diameter plafondventilator
tot 9 m² 76 cm
15 m² 105 cm
20 m² 122 cm
25 m² 132 cm
meer dan 30 m² Aanbevolen om meerdere plafondventilatoren te plaatsen

Welke hoogte plafondventilator?

Naast de breedte of diameter van de plafondventilator, is het ook belangrijk om te kijken naar de hoogte van je plafond zelf. Afhankelijk van de hoogte van je plafond, moet je de plafondventilator op een andere hoogte plaatsen.

Plafondventilator laag plafond

De speciale hugger plafondventilator of laag plafondventilator is geschikt voor kamers of ruimtes met een laag plafond. Deze plafondventilators komen zonder extra verlening en hangt door de compacte en smalle behuizing dicht tegen het plafond aan. Dit type plafondventilator is dus perfect als je weinig ruimte of een laag plafond heb.

Hugger Plafondventilator Laag Plafondventilator
Een plafondventilator geschikt voor lage plafonds.

Gemiddelde hoog plafond

Voor plafonds met een normale hoogte kan bijna iedere plafondventilator gebruikt worden. De gemiddelde hoogte van plafonds in Nederland bedraagt ongeveer 2,5 tot 2,6 meter. Enkele plafondventilators zullen standaard alsnog met een extra verlengstuk komen, maar deze je naar eigen inzicht wel of niet gebruiken.

Gemiddeld Hoog Plafond Plafondventilator
Een gewone plafondventilator die gebruikt wordt voor een gemiddelde woonkamer.

Plafondventilator hoog plafond

Moderne nieuwbouwwoningen krijgen steeds hogere plafonds. Bij een plafondhoogte van drie of meer meter, kun je het beste kijken naar een plafondventilator met extra lang verlengstuk. Bij extra hoge plafonds van meer dan vier meter, is het meestal nodig om een apart extra lang verlengstuk aan te schaffen. Doe je dit niet, dan hangt de plafondventilator te hoog en krijg je niet het verkoelende effect wat een ventilator zou moeten geven.

Hoge Plafondventilator Met Verlengstuk
Plafondventilator hoog plafond: geschikt voor extra hoge plafonds.

Plafondventilator met lamp of verlichting

Een plafondventilator met lamp. Waar is dat handig voor? De meeste kamers of ruimtes hebben namelijk slechts één stroompunt bij het plafond. Het kan dus zijn dat je een plafondventilator koopt en daardoor de lamp of verlichting aan het plafond moet weghalen. Dit is waarschijnlijk niet helemaal de bedoeling

Je kunt daarom ook kiezen voor een plafondventilator met lamp of verlichting. Of zoals sommige het ook wel eens noemen, een waaier lamp. Een plafondventilator met verlichting heeft dus ook een ingebouwde lamp of optie tot ingebouwde verlichting. Heb je in je kamer dus maar één stroompunt en wil je niet in het donker komen te zitten, kijk dan naar een plafondventilator met lamp of verlichting. Hiermee combineer je verkoeling en verlichting in één.

Plafondventilator met directe verlichting

Een plafondventilator met een directe verlichting heeft één of meerdere lichtpunten. Deze lichtpunten kun je meestal draaien of verstellen, om het licht op een specifieke plek te laten schijnen. Directe verlichting heeft geen filtering voor de lampen zitten, waardoor het feller is dan bij sfeerverlichting. Een plafondventilator met directe verlichting gebruik je voornamelijk om enkele specifieke plekken te voorzien van verlichting.

Plafondventilator Met Directe Verlichting
Plafondventilator verlichting dankzij een directe lamp.

Plafondventilator met sfeerverlichting

In tegenstelling tot de plafondventilator met directe verlichting, heeft de plafondventilator met sfeerverlichting juist wel een filter voor de lampen zitten. Het effect van de filter is dat het licht gelijkmatig verdeeld wordt, waardoor je kamer overal evenveel belicht zal worden. Het licht is dus minder sterk dan bij de directe verlichting, maar het creëert ook minder schaduwen. Een plafondventilator met sfeerverlichting gebruik je dan ook eerder om de gehele kamer te voorzien van licht.

Plafondventilator Met Sfeerverlichting
Plafondventilator met lamp die een sfeerverlichting geeft.

Plafondventilator buiten

Wil je de plafondventilator binnen plaatsen, dan is dit onderdeel niet heel erg van toepassing. Maar een plafondventilator buiten is net even een ander verhaal. Ben je van plan om een plafondventilator buiten onder de overkapping te plaatsen, dan is het handig om te weten welke ventilator geschikt is. Niet elke plafondventilator kun je zomaar buiten plaatsen. Hiervoor zijn de zogeheten eigen ‘IP-waarde’ voor opgesteld. Bekijk bijvoorbeeld hier enkele outdoor series buiten plafondventilatoren.

Plafondventilator voor buiten: IP-waarde IP44, IP55, IP65

Een plafondventilator komt met zijn eigen ‘IP-waarde’. Deze waarde geeft aan in welke mate de ventilator beschermd is tegen stof en water. Een IP-waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste getal staat voor wat de graad is van bescherming tegen vaste voorwerpen zoals viezigheid of stof. Het tweede cijfer geeft weer in hoeverre de plafondventilator beschermd is tegen vocht of water. Ook wel de waterdichtheid genoemd. Niet elke plafondventilator is dus geschikt voor buiten.

IP44: Spatwaterdichte plafondventilator

De Plafondventilator met een IP-waarde van IP44 is de spatwaterdichte plafondventilator. Dit is dan ook de meest voorkomende IP-waarde onder de plafondventilator. Wanneer je een plafondventilator koopt met IP44 mag je het volgende verwachten:

De eerste vier staat voor de bescherming tegen stof en grotere voorwerpen dan één millimeter (1 millimeter). Hierdoor hoef je niet jaarlijks je plafondventilator uit elkaar te halen om al die vieze vliegjes weg te halen.

De tweede vier betekend dat de plafondventilator tegen spatwater kan. Hiermee is je plafondventilator volledig vanuit alle hoeken beschermd tegen spatwater. Een plafondventilator met IP44 zul je minimaal nodig hebben als je deze buiten onder een overkapping wilt plaatsen.

IP55: spuitwaterdicht en stofvrije plafondventilator

Bij een waarde van IP55 is de plafondventilator nog net wat beter beschermd tegen stof en water. Een plafondventilator met een IP55-waarde, kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden in de badkamer.

Hierbij geldt dat de eerste vijf staat voor bescherming van stof, zand of aarde die groter zijn dan een halve millimeter (0,5 millimeter).

De tweede vijf geeft aan dat de plafondventilator beter beschermd is tegen water en in het specifiek spatwater. Hiermee zou je de plafondventilator kunnen gebruiken in ruimtes waar water aanwezig is.

IP65: stofdicht en beschermd tegen lichte waterstralen

De veiligste versie tegen water en stof is een plafondventilator met IP65. Het is dan ook aan te raden om even wat meer geld neer te leggen en te kiezen voor een IP65 plafondventilator. Apparatuur en water gaan niet goed samen, dus hier wat extra zekerheid in nemen is niet onverstandig.

De eerste zes laat zien dat de behuizing van de plafondventilator geheel dicht is. Hierdoor is de plafondventilator volledig beschermd tegen stof. Verder is de plafondventilator ook weer spuitwaterdicht, net zoals bij een IP55 waarde. Zoek je een plafondventilator voor buiten? Neem dan het zekere voor het onzekere en koop een plafondventilator met IP65.

Plafondventilator afstandsbediening of app bediening

Een plafondventilator heeft vaak een trekkoord om de ventilator aan te zetten en de snelheid te bepalen. Liever de plafondventilator vanaf je luie stoel, bank of zelf vanuit bed kunnen bedienen? Kijk dan eens of een plafondventilator met een afstandsbediening of een plafondventilator app bediening.

Plafondventilator afstandsbediening

Een plafondventilator afstandsbediening spreekt eigenlijk voor zich en werkt simpel. Een dure plafondventilator heeft al snel een afstandsbediening inbegrepen en komt vaak met extra functies zoals een timer. Het voordeel van een plafondventilator afstandsbediening is dat je niet meer je luie stoel uit hoeft.

Plafondventilator app bediening

Een plafondventilator app bediening is iets wat nog redelijk nieuw te noemen is, maar toch erg handig kan zijn. Mocht je vaak je spullen als je afstandsbediening kwijt zijn. dan is een plafondventilator app bediening wellicht de oplossing. Bediening via je smartphone gaat door middel een app die gegevens stuurt via het wifi. Hierdoor kun je de ventilator al aan zetten voordat je thuis bent.

Plafondventilator hoeveel bladen

Het aantal bladen van een plafondventilator maakt eigenlijk niet veel uit. Standaard heeft een kleinere plafondventilator vijf bladen, om iets meer lucht te kunnen doen verplaatsen. Vier bladen is standaard voor een plafondventilator van gemiddelde grote.

Conclusie

Een plafondventilator kiezen kan soms lastig zijn. Niet elke plafondventilator is namelijk hetzelfde. Waar moet je nu op letten bij het kopen van een plafondventilator. Vooral het aantal vierkante meter van je (woon)kamer is belangrijk. Hoe groter je kamer, hoe meer vermogen de ventilator moet hebben. Daarnaast moet je weten of je de plafondventilator buiten wilt gaan gebruiken, of is binnen voldoende? Wil je een plafondventilator afstandsbediening of plafondventilator app bediening?

Waar je dus op met letten bij een plafondventilator ligt dus aan je woonsituatie en waar je deze wilt gaan gebruiken. Welke gebruikersgemakken wil je en hoeveel geld heb je voor je nieuwe plafondventilator over.

Laat een reactie achter